Klagenemnda varsler om to overtredelsesgebyr for ulovlige direkte anskaffelser av renovasjonstjenester

Klagenemnda sender i dag ut to forhåndsvarsler om overtredelsesgebyr til Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF) for ulovlige direkte anskaffelser knyttet til kjøp av renovasjonstjenester. Ett tilfelle gjelder varsel om gebyr for ulovlig direkte anskaffelse av tømming av avfall langs vanskelige veier. Nemnda legger til grunn at ROAF har kjøpt denne tjenesten fra en ekstern leverandør siden 2003, uten at andre aktører har fått anledning til å konkurrere om oppdraget. Det andre tilfellet gjelder varsel om gebyr for ulovlig direkte anskaffelse av brønntømmingstjenester. Nemnda legger til grunn at realiteten synes å være at ROAF har forlenget en avtale som ROAF tidligere er ilagt et overtredelsesgebyr for, uten at andre aktører har fått anledning til å konkurrere om oppdraget.

Nemnda har varslet et overtredelsesgebyr på 15 % for de ulovlig direkte anskaffelsene. Begrunnelsen er at ROAFs anførte grunnlag for kjøp av tjenestene fremstår som oppkonstruerte og hva som er den egentlige årsaken til at tjenestene ikke har vært kunngjort, er ikke forklart. Det er også lagt vekt på at nemnda tidligere har ilagt ROAF et overtredelsesgebyr for ulovlig direkte anskaffelse av liknende type tjenester. Med dette bakgrunnsbildet har nemnda lagt betydelig vekt på at det er påfallende at ROAF i så begrenset grad har forklart hvorfor og hvordan kjøpene er foretatt. Nemnda har videre lagt vekt på at det foreligger klare overtredelser, der er ikke formildende omstendigheter, og preventive hensyn taler for at gebyrene settes høyt. Når det gjelder den ulovlige direkte anskaffelsen av brønntømmingstjenester, har nemnda lagt til grunn at ROAF har handlet forsettlig og at det er særlig skjerpende.

– Gebyrene er varslet fordi det var klart at anskaffelsene skulle vært kunngjort, sier Erlend Pedersen, sekretariatsleder i Klagenemnda for offentlige anskaffelser. ROAF har frist til 9. januar 2014 til å kommentere varslene. Etter at fristen for kommentarer til forhåndsvarslene er utløpt, vil klagenemnda ta endelig stilling til om det skal ilegges et rettslig bindende overtredelsesgebyr.

Ulovlige direkte anskaffelser representerer det mest alvorlige bruddet på det offentlige innkjøpsregelverket, fordi manglende kunngjøring hindrer fri konkurranse om kontrakten. Manglende konkurranse kan føre til at det offentlige bruker mer penger enn nødvendig ved kjøp av varer eller tjenester, eller at en ikke før det beste tilbudet. Regelverket skal også sikre tillit til at offentlige tjenesteoppdrag blir tildelt på en effektiv og objektiv måte, og at private aktører i størst mulig grad blir likt behandlet.

Kontaktperson

Sekretariatsleiar Erlend Pedersen

Mobil: 924 29 706
E-post: erlend@kofa.no

Publisert: 17.12.2013 | Sist endret: 17.12.2013