Nå er KOFAs årsrapport for 2014 klar

I årsrapporten kan du blant annet lese om noen av KOFAs viktigste avgjørelser og aktiviteter.

Året 2014 har vært uvanlig på flere måter. Vi har totalt behandlet 276 saker med en dugnad i sekretariatet som det står respekt av. Målet har vært klart: Saksbehandlingstiden skal være maksimum tre måneder i alle typer saker. Dette har også lenge vært et uttrykt ønske fra de offentlige etater og leverandørgrupper som berøres av KOFAs virksomhet. Og det har også vært et mål som våre administrativt overordnede i Konkurransetilsynet og i Næringsdepartementet sterkt har bifalt. Og så er vi altså – takket være de ansattes ekstraordinære innsats – i den lykkelige situasjon at vi høyst sannsynlig når målet i inneværende år.

Men da er det nødvendig å tenke et skritt lenger. Når målet om en kort saksbehandlingstid er nådd, er det også nærliggende å se for seg en enda større tillit og hyppigere bruk av klagenemnda. Som brukerundersøkelsen fra 2014 viser, er vår tillit stor allerede. (Den kommenteres nærmere av sekretariatsleder i hans kommentarer). Det er gledelig. Men det er viktig at en stabilisering av saksbehandlingstiden på det nivå vi ønsker, også følges opp av de bevilgende myndigheter. Vi har lenge savnet en stabil og forutsigbar budsjettsituasjon for KOFA. Det er å håpe at den kraftanstrengelse som nå har medført et mer effektivt KOFA, vil bli stimulert av budsjetter som både er forutsigbare og dynamiske, slik at en ventet økt saksmengde ikke resulterer i at restansene enda en gang hoper seg opp.

Året 2014 har vært bemerkelsesverdig også på annet vis. Siden 2007 har klagenemnda hatt myndighet til å ilegge oppdragsgiver gebyr ved ulovlige direkte anskaffelser. Som kjent opphørte denne myndigheten pr. 1. juli 2012, da den ble overført til domstolene, som også fikk en del ytterligere sanksjonsmuligheter. Som følge av overgangsreglene behandlet klagenemnda også gebyrsaker etter opphørsdatoen, men naturlig nok i stadig mindre omfang. Det siste gebyret ble ilagt Kautokeino kommune 25. september 2014. I løpet av de syv årene ordningen varte ila KOFA gebyr for godt over 100 millioner kroner.

I den senere tid har KOFA behandlet enkelte saker om ulovlige direkte anskaffelser, men da som rådgivningssaker. Domstolene har fortsatt ikke, så vidt vi vet, fått en eneste sak om sanksjoner som følge av ulovlig direkte anskaffelser til behandling. Det er naturligvis en uholdbar situasjon at den alvorligste overtredelsen av anskaffelsesreglene nærmest er blitt «avkriminalisert», uten at noen ønsket det. Heldigvis arbeider departementet nå med løsninger på dette problemet, og et høringsnotat er ventet i nær fremtid. Det viktigste er at den løsning som velges, gir en effektiv håndhevelse av regelverket, uten å være altfor kostnadskrevende. Derfor må alle vi som ser nødvendigheten av en slik håndhevelse, ta denne høringsrunden på største alvor og mobilisere tankekraft i utformingen av gode løsninger.

Georg Fredrik Rieber-Mohn

Du kan lese hele årsrapport her

Publisert: 30.04.2015 | Sist endret: 30.04.2015