Første dom om ilagt overtredelsesgebyr

KOFA gis fullt medhold i sin første rettssak om ilagt overtredelsesgebyr for ulovlig direkte anskaffelse.

KOFA ila den 10. september 2014 Lenvik kommune et overtredelsesgebyr for ulovlig direkte anskaffelse av banklåntjeneste, i vår sak 2014/11. Kommunen hadde inngått en avtale med Kommunalbanken AS om å låne 70 000 000 kroner i forbindelse med behov for investeringer blant annet til oppføring av Finnsnes ungdomsskole. Kommunen hadde ikke gjennomført en kunngjort konkurranse om låneavtalen. KOFA kom i sitt vedtak til at låneopptaket klart var omfattet av forskriften, og at det forelå en ulovlig direkte anskaffelse. KOFA fant også at innklagede hadde opptrådt grovt uaktsomt ved ikke å kunngjøre låneopptaket i tråd med regelverket, og at det skulle ilegges overtredelsesgebyr. Gebyret ble satt til 1,2 MNOK, som utgjorde 4 % av anskaffelsens verdi.

Lenvik kommune bragte KOFAs gebyrvedtak inn for domstolene til rettslig overprøving. Kommunen var enig i at det var foretatt en ulovlig direkte anskaffelse, men mente at direkteanskaffelsen ikke hadde skjedd grovt uaktsomt og at det var urimelig at det ble ilagt gebyr. Senja tingrett har i dag avsagt sin dom, der KOFA gis fullt medhold.

– Det er en god og grundig skrevet dom, og vi er naturligvis svært fornøyde med resultatet, uttaler direktør og sekretariatsleder i KOFA Erlend Pedersen.

Les dommen her

Les KOFAs gebyrvedtak her

 

Publisert: 10.07.2015 | Sist endret: 02.03.2020